Denk eens terug aan die goede oude tijd toen jij nog op de basisschool zat. Wie was jouw eerste vriendje en/of vriendinnetje? Met wie kon je leuk samen spelen en met wie niet? Hielp jij de gymjuf of meester wel eens?
We hebben het allemaal meegemaakt, maar wat zijn de kenmerken van de sociale ontwikkeling bij basisschoolkinderen, wat doet 212 Books & Goods om de kinderen te ondersteunen hierin en wat kun jij als ouder hier nog meer van leren? Je leest het in deze blog!
De sociale ontwikkeling maakt een grote sprong vanaf het moment dat kinderen op de basisschool zitten. Dit zal nog veel verder door ontwikkelen tot ongeveer het 20ste levensjaar.
De sociale ontwikkeling van een kind, ook wel de sociaal-emotionele ontwikkeling genoemd, gaat om het leren samenleven met andere mensen op deze wereld en het leren omgaan met andermans gevoelens. Bij basisschoolkinderen zijn een aantal kenmerken van sociale ontwikkeling interessant om te bespreken. Daarom zal het in deze blog vooral gaan om:
Inlevingsvermogen van het kind in een ander kind
Het herkennen van de eigen persoonlijkheid en het herkennen van de persoonlijkheid van anderen
Het verschil tussen iets kunnen en iets willen.
Het inlevingsvermogen van een basisschoolkind
Kinderen van deze leeftijd zitten steeds vaker in groepjes bij elkaar. Er worden vriendschappen gesloten en ze leren omgaan met verschillende gedragscodes. Mensen zijn groep wezens en dat komt in deze leeftijd erg naar voren. Kinderen willen erbij horen, bij een groep horen en zichzelf leren kennen. Om dit te doen vergelijkt het kind zichzelf graag met anderen. Kenmerkend hiervan zijn de eindeloze wedstrijdjes tegen elkaar, de zogenaamde competitiedrang.
In een groep komen verschillende meningen bij elkaar en krijgt het kind de keuze om hierin mee te gaan of niet. Kinderen beseffen dan steeds meer dat iemand anders dezelfde gebeurtenis, anders kan waarnemen. Op deze leeftijd leren kinderen ook dat een bepaalde gebeurtenis niet altijd dezelfde emotie oproept en dat bij een ander ook een andere emotie kan worden opgeroepen. Het vermogen om dit te beseffen heet het inlevingsvermogen en maakt op deze leeftijd een begin.
Vanaf 8 jaar kan het kind steeds beter zich inleven in de ander en heeft het soms ook al een goed beeld van hoe een ander over hem of haar denkt.
Het herkennen van persoonlijkheid
We kunnen het herkennen van persoonlijkheid onderscheiden in de eigen persoonlijkheid en de persoonlijkheid van anderen. Een persoonlijkheid wordt gekenmerkt door bepaalde eigenschappen en karaktertrekken. Belangrijk is dat een persoonlijkheid niet goed of fout kan zijn. Het is slechts een omschrijving waardoor het vaak makkelijker kan zijn om iemands motieven te vinden, iemands gedrag te begrijpen of te begrijpen hoe iemand denkt.
De persoonlijkheid van een kind ligt niet vast. Door invloed van zichzelf (aanleg) en de omgeving kan dit altijd veranderen. Kinderen in deze leeftijd kunnen dit al zelf ervaren doordat ze zelf kunnen herkennen wat ze leuk vinden en wat ze niet leuk vinden. Tevens leren de kinderen ook de persoonlijkheid van hun vriendjes herkennen door dit in de groep met elkaar te vergelijken.
Het verschil tussen iets kunnen en iets willen
Kinderen in de basisschoolleeftijd hebben nog moeite met het onderscheiden van “ergens goed in zijn” en “ergens je best voor doen”. Als je al iets goed kunt, hoef je er minder moeite voor te doen. Andersom: Als je iets snel doet of af krijgt, betekent dat niet direct dat je er goed in bent. Dit is voor veel kinderen in deze leeftijd een uitdaging om te begrijpen. Daarom denken veel kinderen in deze leeftijd dat je best doen, automatisch betekent dat je het kunt.